🥇 مراسم تجلیل از استاد برجسته و معرفی دانشجویان واجد شرایط دریافت پاداش تحصیلی بنیاد دانشگاهی فردوسی روز شنبه 1403/11/27 با حضور آقای دکتر جوان جعفری سرپرست دانشگاه، جمعی از اعضای هیئت علمی، دانشجویان و خانوادههای آنها و همچنین مسئولان بنیاد در دانشکده علوم برگزار شد.
در این مراسم آقای دکتر محمد صال مصلحیان سرپرست دانشکده علوم ریاضی و برنده دومین جایزه بنیاد دانشگاه فردوسی مشهد نیز حضور داشتند که ضمن تبریک به نفرات برگزیده رشته علوم کامپیوتر این دانشکده و همچنین گرامیداشت فعالیتهای انجام شده توسط بنیاد دانشگاه فردوسی و ارج نهادن به تلاش نیکوکارانی که در این راستا قبول نقش کرده اند، سخنانی نیز به شرح زیر ایراد فرمودند:
امسال جایزه بنیاد دانشگاهی فردوسی به یکی از همکاران گرامی ما در علوم پایه اعطا میگردد. علوم پایه با گسترش نظریه ها و روشهای علمی زمینه ساز پیشرفت سایر علوم کاربردی است. همان طور که یکی از برندگان نوبل فیزیک گفته است، رابطه بین علوم پایه و علوم کاربردی مانند رابطه آب و ماهی است؛ بدون آب ماهی وجود ندارد و بدون علوم پایه نیز هیچ توسعه ای در علوم کاربردی رخ نخواهد داد. به عنوان مثال، مبنای هوش مصنوعی تحقیقات پایه در الگوریتم ها، روشهای محاسباتی و ساختمان داده است که همگی بخشی از علوم کامپیوتر هستند. به عنوان مثالی دیگر، در سال ۲۰۱۸ جایزه نوبل فیزیک به سه نفر اعطا شد. یکی از آنها تحقیقات نظری در فیزیک لیزر انجام داده بود که حدود ۵۰ سال پیش و صرف نظر از کاربرد فوری آن انجام شده بود و نیمی از جایزه به او تعلق گرفت دو نفر دیگر اخیراً از این تحقیقات پایه برای تولید پالسهای فوق کوتاه نوری در میکرو جراحی استفاده کردند.
تاریخ علم نشان داده است که بسیاری از تحقیقات نظری دهها و بلکه قرنها بعد کاربرد یافته اند و لذا نباید دنبال کاربرد فوری تحقیقات نظری بود. حمایت از تحقیقات نظری و علوم پایه نه تنها یک سرمایه گذاری بلند مدت برای آینده است، بلکه ضرورتی برای حفظ چرخه پیشرفت علمی و فناوری محسوب میشود.
اکنون این دیدگاه را با دیدگاه برخی افراد که آکادمیا را با بیزینس اشتباه میگیرند مقایسه کنید، افرادی که با عبارات زیبائی مثل تولید ثروت، تفکر بازاری خود را بر دانشگاه ها تحمیل میکنند. بر عکس، دانشگاه محل سرمایه گذاری و صرف هزینه برای تربیت نیروی متخصص گسترش دانش توسعه فناوری و ارائه را محل های مشکلات کشور است نه یک بنگاه اقتصادی دانشجویانی که تربیت میکنیم باید دارای قدرت نقادی حل مسئله نوآوری و کارآفرینی باشند.
خوشبختانه بنیاد دانشگاهی فردوسی با درک این دیدگاه شکل گرفته و خیرین محترم با حمایت از دانشگاه و دانشجویان روی تربیت مدیران و متخصصان آینده کشور سرمایه گذاری می کنند. در اینجا به همه این عزیزان درود میفرستم.
دانشگاهها فانوسهای دریایی هستند که در دریای تاریکی عقب ماندگی - که خود ناشی از فقر مالی و فقر فکری در یک جامعه است - به عنوان مراکز آزاداندیشی راه را به سوی پیشرفت و سعادت نشان میدهند.